159 competitions documented 412 competitions listed
4 488 projects 42 994 documents

Healing Through Interaction?

by Noémie Robitaille & Newt De Nijs, published 2017-04-03
The “Luminothérapie” series are some of the most important competitions with regards to ephemeral installations in Quebec, hence, we present the 2015 edition. The call for proposals was launched by the Quartier des spectacles partnership and encourages interactive and immersive projects every year. These are a result of collaborations between different disciplinary fields, such as design, entertainment and digital arts. In addition to being an opportunity for Canadians to explore and create, this initiative allows visitors to enjoy the public space even in the winter. As is implied in the title, luminothérapie the competitions seeks for a solution for the lack of sunlight and to counteract winter depression.

During the fifth edition, which took place during the winter of 2014-2015, the competition aimed to reward a project that would animate a public place both day and night. The competition took place in two phases: the first evaluated the quality of the concept, while the second phase focused on the feasibility and refinement of the concept. The project had to imagine a luminous space that provides the user with security, comfort and social exchanges, in addition to respecting the specificity of its context. Competitors also had to demonstrate an environmentally sensitive approach, taking into account the technical and technological feasibility of the installations. Finally, the project had to meet a maximum budget of $ 225,000.

The jury for this competition, distinct to each phase, consisted mainly of members of the Quartier des spectacles partnership, as well as several producers of digital arts and architects. Of the 45 participating teams, four finalists were selected for the second stage of the project. These were selected for pushing the theme of interaction, an essential criterion for this competition.

The team La Camaraderie favored the participation and experience of the user, emphasizing interactions with the installation. This project, an outside shadow theatre, consisted of a succession of translucent screens. The theatrical character of the Quartier des spectacles is embodied by a simple interaction between the performance and the visitor, for which the latter becomes the actor and the creator. Visitors were offered the freedom to express themselves in the public square, thus growing a fondness for theatre and performances. The jury noted that it was "probably the best response to the participatory and experiential component of the required program."

The team Studio Artefact focused on interactions between the work and its audience, doing so by opting for a digital medium. This proposal consisted of the design of a giant inflatable bear that would be both a monument of appeal and intrigue. A smart phone application offered visitors the opportunity to learn about the creative process of the project and to educate them about current conditions of polar bears. Compared with the previous proposal, which encouraged impromptu meetings between users by simple and intuitive means, this project did not encourage as much exchange between users due to the use of cellular phones.

A third proposal that also explored digital interactions worried the jury. Indeed, the group Un point six un huit proposed a project consisting of a series of punctual pointers allowing to photograph and to project the eyes of the users on a large screen. The eye being, in their opinion, the key element of light therapy. The proposed interaction was between the eye projected on the screens and those of the users. Although the basic idea was original, the interactive component was not convincing since the experience for the public could prove difficult to understand.

Finally, the award-winning Prismaticaproposal by Toronto-based Raw Design proposed that the user becomes an actor in the installation by rotating colored prisms, causing distinct light and sound effects. Unlike the other proposals above, this project distinguished itself by the multi-sensory and immersive experience, permitted by the density of modular elements of colors throughout the site. This last winning proposal therefore met the main criteria, which could also help to counter the winter depression: it was convincing for the interactive nature, but even more for the immersive aspect, bringing comfort and magic to the public square.

Looking at previous editions of the series, it is noted that projects that were once rather immersive and experiential (such as the tulip field) are now increasingly focused on the interactive component and sometimes even at the expense of the first Criteria. Indeed, in the last two editions of the competition, light therapy is considered an activity in itself, no longer allowing the same freedom of appropriation. The question remains, can interactions by this luminothérapie competition heal us from the winter blues?

(translated from French by Chantal Auger)
IMPORTANT NOTICE : Unless otherwise indicated, photographs of buildings and projects are from professional or institutional archives. All reproduction is prohibited unless authorized by the architects, designers, office managers, consortiums or archives centers concerned. The researchers of the Research Chair on Competitions and Contemporary Practices in Architecture are not held responsible for any omissions or inaccuracies, but appreciate all comments and pertinent information that will permit necessary modifications during future updates.
info@ccc.umontreal.ca
Production
Partners